Szőke Balázs

alelnök

1990-ben születtem Budapesten, egy polgári család harmadik gyermekeként. Életem nagy részét a főváros XI. kerületében töltöttem, itt éltem. Itt jártam általános iskolába, ahonnan tovább mentem a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba, ahol 8 évet töltöttem és kaptam meg katolikus hitem alapjait. Az egyetemet a középiskola szomszédságában végeztem el, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán. Mesterdiplomát szereztem a tájépítészmérnöki képzésen, innentől életem részévé váltak a környezeti ügyek. Szerettem volna mélyíteni a tudásom, ezért egy posztgraduális képzés keretében környezetvédelmi szakmérnöki diplomát is szereztem Szarvason. Immár egy éve elköltöztem a fővárosból, feleségemmel és két kislányommal a budai agglomerációban élünk. 

Szakmai életutam során rengeteget foglalkoztam a főváros és agglomerációjának fejlesztésével, annak legfőképpen a tájépítészeti, illetve környezetvédelmi vonatkozásaival. Emellett ráláttam a környezetvédelmi engedélyeztetés folyamataira, és különböző táj-, illetve klímavédelmi projektekre. A különböző környezeti ügyeket, melyek szólhatnak akár városfejlesztésről, jogszabály alkotásról vagy éppen egy helyi közösség rekreációs zöldfelületeiről szeretem minél átfogóbban vizsgálni. 

Egész fiatalon kezdtem politikával foglalkozni, legfőképpen a környezetpolitika érdekelt. Hamar rájöttem, hogy felelős, józan környezetpolitikát egy olyan közösségben lehet sikerre vinni, ahol az emberi és társadalmi érték is a megfelelő helyen van, így jutottam el a Második Reformkorhoz. Fel kell ismernünk, hogy a jelenlegi fenntarthatatlan növekedés csak okozat. Nem tud megfelelő környezetpolitikai válasz születni addig, míg az ember továbbra is a végtelen növekedést hajszolja egy véges világban. A probléma rendkívül komplex, gyökere a társadalmi (vagy emberi) emberképben (fogyasztói ember) keresendő, ahol az egyén sosem elégszik meg azzal, amije van. Amíg nem sikerül a megfelelő társadalmi önértékelést, önbecsülést helyreállítani, a környezetpolitikai célkitűzések megvalósulása is bizonytalan. A növekedés helyett a fejlődést kell előtérbe helyezni, amely nema természeti erőforrások további kiaknázását, hanem sokkal inkább az emberi természet, a társadalom fejlődését jelenti. A 2RK egyik alelnökeként fontos célkitűzés számomra a párt hiteles, józan zöld politikájának megteremtése. 

Tudatos jelent, élhető jövőt!